Tel: +48 61 285 25 45  Mail: biuro@spawstal.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maksymalne wymiary malowanych detali:

 

długość: do 5000 mm, szerokość: do 1300 mm, wysokość: do 2000 mm

 

Linia do malowania proszkowego zbudowana jest z następujących modułów:

  1. 1. Komora szlifierska (wstępne przygotowanie powierzchni)
    - powierzchnia jest wyrównywana, usuwane są ewentualne niedoskonałości powstałe w procesie spawania konstrukcji.
    - nadawana jest chropowatość powierzchni, niezbędna do zapewnienia odpowiedniej przyczepności farby

2. Myjka natryskowa i zanurzeniowa (właściwe przygotowanie powierzchni)

w zależności od gabarytów detale trafiają do jednej z dwóch myjek:

- do myjki zanurzeniowej trafiają elementy o wymiarach maksymalnych 2500mm x 500mm x 1500mm (dł., szer., wys.)
- pozostałe detale myte są w myjce natryskowej o wymiarach komory 5000mm x 1300mm x 2000mm (dł., szer..,wys.)

W procesie mycia z powierzchni detali usuwane są wszystkie zanieczyszczenia powstałe podczas wcześniejszych etapów produkcji oraz powierzchnia elementów poddawana jest procesowi fosforanowania, co zwiększa przyczepność powłoki malarskiej. Fosforanowanie powoduje również zwiększenie odporności na korozję.

3. Suszarka wannowa i komorowa.

Po procesie mycia detale trafiają do suszenia.

Elementy z myjki zanurzeniowej trafiają do suszarki wannowej, która jest zintegrowana z myjką.

Elementy z myjki natryskowej suszone są w piecu komorowym, w którym również można wygrzewać detale po malowaniu.

4. Komora do napylania farby proszkowej.

Nakładanie farby odbywa się w kabinie lakierniczej, specjalnie do tego celu przystosowanym pistoletem, który elektryzuje cząsteczki farby proszkowej, które osiadają tylko na malowanym elemencie.

5. Piec do utwardzania farby proszkowej.

Po napyleniu na element, farba proszkowa musi zostać wygrzana w odpowiedniej temperaturze. W tym celu elementy trafiają do pieca, w którym w wyniku działania temperatury farba jest utwardzana.

6. Stanowisko stygnięcia elementów.

Po wyjęciu z pieca elementy zostają pozostawione do wystygnięcia, po czym są pakowane.